اقتصاد الیگودرز
اگر بخواهیم به تاریخچه اقتصاد الیگودرز نگاهی بیندازیم باید آن را به سه دوره تقسیم کنیم.
-
دوره پیش از پهلوی تا 1304
زمینهای الیگودرز از دیرباز بسیار حاصل خیز بوده است. در الیگودرز محصولات کشاورزی بسیار فراوان بوده و محصول گندم در گذشته بسیار پربار بوده است. به طوری که منطقه الیگودرز بخش عمدهای از گندم غرب ایران را تولید میکرد.
بخشی از تولیدات کشاورزی الیگودرز در گذشته عبارتند از غلات، حبوبات، لبنیات دامی، گردو، سیب، زردآلو، گیلاس، بادام و انگور که امروز نیز در زمره تولیدات کشاورزی الیگودرز محسوب می شوند.
الیگودرز در گذشته از چهار محلهٔ ورزندان، مجیان، ده تیرانی و ده محمدرضا تشکیل شده بود و برخی بزرگان روایت می کردند که الیگودرز قدیم قلعههایی همچون قلاع تیرانی، قلاع موسی و قلاع کاظمآباد را شامل می شده است. اما در این خصوص مکتوب ثابل استنادی تاکنون مشاهده نشده است. بخش اعظمی از زمینهای اطراف الیگودرز به کشت گندم و باغات میوه اختصاص داشت. گندم الیگودرز علاوه بر غرب ایران به استان های مرکزی و اصفهان نیز برده می شد.
این شهر از سال ۱۳۳۹ دارای نماینده در مجلس شورای ملی میباشد.
-
دوره پهلوی 1304 تا 1357
در خلال سال های 1305 تا 1312 آسفالت وارد معابر ایران شد. اولین خیابان ها در تهران آسفالت شد. سپس استفاده از این پدیده به جاده های برون شهری تسری یافت. یکی از جاده های مواصلاتی که به سرعت از این پدیده برخوردار شد جاده شرق به غرب ایران بود که از شهر الیگودرز می گذشت و شرق اصفهان را به غرب کرمانشاه متصل می کرد. الیگودرز در زمان پهلوی اول به دلایل مختلفی از جمله محصولات کشاورزی مورد توجه قرار گرفت به طوریکه یکی از اولین سیلوهای غرب کشور توسط آلمانی ها در الیگودرز بنا نهاده شد. این بنا هنوز در الیگودرز پابرجاست. در دوره پهلوی دوم توسعه الیگودرز روی دیگری را مشاهده کرد و درون شهر نیز به همت بزرگان شهر به توسعه دست یافت. ساخت ساختمان نوبخت، شیروخورشید، بیمارستان 17 شهریور ، کارخانه برق و آسفالت معابر اصلی شهر قدم هایی بود که برای توسعه شهر برداشته شد.
آب و بارندگی الیگودرز:
در آن سال ها کشاورزی رکن اصلی اقتصاد الیگودرز و روستاهای الیگودرز بود. وجود چند کارخانه آرد در شهر نشان از این موضوع است. وجود منابع آبی بسیار و زمینهای حاصلخیز علت توجه به کشاورزی در الیگودرز بوده است.
وجود دو آبراه منشعب شده از رودخانه اصلی شهر به نام های جوی جلووا (آبراه جنوبی الیگودرز) و جوی مجیان (آبراه شمالی الیگودرز) به صورت حلقه ای در گرد شهر آبرسانی به زمینهای کشاورزی و باغات را امکان پذیر کرده بود. هنوز هم نام یکی از محلات الیگودرز به سرجو معروف است.
مسیر جوی
-
دوره جمهوری اسلامی ایران 1357 تاکنون
برای اطلاعات بیشتر در خصوص کشاورزی الیگودرز مطلب زیر را مطالعه فرمایید.
نگاهی به کشاورزی الیگودرز