خانه / درباره الیگودرز / اقتصاد الیگودرز / فرصت های سرمایه گذاری الیگودرز / فرش گلیم و قالیچه الیگودرز و لزوم ساماندهی بازار فروش

فرش گلیم و قالیچه الیگودرز و لزوم ساماندهی بازار فروش

فرش، گلیم، قالی و قالیچه الیگودرز نیازمند توجه ویژه است، علاوه بر حمایت از فرشبافان در تامین مواد اولیه لازمست برای ساماندهی بازار فروش این محصول نیز اقداماتی انجام شود.

قالیچه الیگودرز و بازار فروش قالب الیگودرز

با توجه به گسترش کرونا و تاثیر منفی آن بر بازارهای مختلف از جمله بازار فرش، لازم است برای بازار قرش و قالیچه الیگودرز چاره ای اندیشیده شود.

مشکلی که در صنعت فرش و قالیچه الیگودرز مشاهده می شود در بازار این محصول در استان لرستان هم وجود دارد. در ادامه مطلب علاوه بر نگاهی به چالش های این صنعت در الیگودرز از مشکلات فرشبافان لرستان هم مطلبی در ادامه آمده است.

چالش های فرش و قالبچه الیگودرز

عدم برخورداری بافندگان ار بیمه

فرش دستباف از مشاغلی است که می تواند به عنوان شغل خانگی توسط بانوان مورد استقبال قرار گیرد. هم اکنون بیش از ۲۳ هرار نفر در صنعت فرش لرستان به تولید قالی مشغول هستند. چنانچه حمایت های لازم از این صنعت صورت پذیرد می تاند به عنوان یکی از منابع درآمد استان سبب رشد و رفاه مردم شود.

یکی از مهمترین حمایت های دولتی از بانوان قالی باف لرستانی پرداخت بخشی از حق بیمه آنها توسط دولت بوده است که متاسفانه این پرداخت با اما و اگرهایی روبرو شده است.

این مشکل تا آنجا پیش رفته است که برخی مسئولین ادارات صنعت، معدن و تجارت در استان لرستان اظهار داشته اند که علت عدم بیمه بافندگان تخصیص نیافتن بودجه و عدم حمایت از قشر ضعیف قالیبافان است و دولت باید عزم جدی در راستای حمایت از این قشر آسیب پذیر داشته باشد تا بتوان صنعت فرش را به جایگاه خود برگرداند.

عدم ورود نیروهای جوان به این صنعت

فرش لرستان و الیگودرز هنوز نتوانسته است جایگاه مناسب خود را به عنوان یک صنعت در حوزه صنایع دستی پیدا کند. برای آنکه نیروهای جوان به این صنعت وارد شوند باید علاوه بر حمایت های دولتی، آموزش و فرهنگ سازی لازم نیز مد نظر قرار گیرد.

دختران و پسران جوان این رشته را یک کسب و کار کم در آمد خانگی تصور می کنند که به نظر آنها باید شغل بانوان خانه دار باشد.

برای موفقیت و ایجاد اشتغال بیشتر در این حوزه باید تشکل‌های مربوط به صنعت قالی بافی، اتحادیه های فرش و شرکتهای تولیدی مرتبط با این بخش فعال‌تر شوند تا فرش لرستان و بویژه فرش لری، برند معروفی برای سرمایه‌گذاری و اشتغال در لرستان باشد.

عدم امکان تامین مواد اولیه با قیمت مناسب

نبود بازار برنامه ریزی شده فروش فرش دستباف

حضور دلالان در صنعت فرش

ادامه مطلب به نقل از سایت اطلاع رسانی فرش ایران است کهه مشکلات فرش لرستان را بررسی کرده است.

مشکلاتی مانند شیوع ویروس کرونا، افزایش بی سابقه قیمت مواد اولیه و نبود کارخانه‌های فرآوری در لرستان، فرش‌بافان را با چالش های زیادی روبرو کرده است. اما مهمترین مشکل فرش لری این است که حدود ۹۰ درصد فرش‌های بافته‌شده در لرستان به نام استان‌های دیگر ثبت می‌شود.

محمد عبدالله زاده؛ لرستان از دیرباز شاهد هنرمندانی بوده که هر کدام در رشته‌های مختلف آثار بسیار زیبا و بی‌نظیری خلق کرده‌اند که یکی از این هنرها فرش بافی است.

فرش بافی در لرستان ریشه عشایری داشته و زنان عشایر لر قالی‌هایی بافته‌اند که با وجود طرح‌های ساده، زمخت و ابتدایی‌تر نسبت به سایر فرش‌های کشور توانسته با همین مشخصات ساده که بیشتر در سبک‌های هندسی و شاخه شکسته مجسم می‌شوند طرفداران پر و پا قرصی در میان تاجران فرش برای خود پیدا کنند.

اما فرش بافانی که که هر یک از نقش‌ها را با گره‌هایی ظریف بر دار قالی می‌زنند تا پس از مدتی فرشی زیبا را بر دار قالی ببینند مدتی است که به علت مشکلاتی مانند شیوع ویروس کرونا، افزایش بی‌سابقه قیمت مواد اولیه و نبود کارخانه‌های فرآوری در استان با چالش‌های زیادی روبرو شده‌اند.

البته این مشکلات مختص به لرستان نبوده بلکه در تمام کشور وجود دارد اما آن چیزی که به فرش‌بافی لرستان آسیب می‌زند این است که به گفته فرشبافان حدود ۹۰ درصد فرش‌های بافته‌شده در لرستان با توجه به اینکه از نقشه‌های سایر استان‌ها استفاده می‌شود به نام آن‌ها ثبت می‌شود و همین موضوع باعث شده فرش لری جزو برندهای مطرح کشور نباشد.

البته طی دو سال گذشته چندین نقشه تحت عنوان فرش لری در استان تولید شد اما برای اینکه مشخص شود که آیا این نقشه‌ها می‌توانند نام فرش لری را در بازارهای داخلی و بین‌المللی زنده کنند یا خیر باید چند سالی منتظر بازخورد بازار فرش نسبت به این طرح‌ها باشیم.

با هدف کمک به ایجاد اشتغال و رفع معضل بیکاری برخی از جوانان، مقابله با فقر گسترده، فعال کردن کارگاه های تولیدی، کمک به عرضه محصولات تولیدی الیگودرز و کمک به توسعه پایدار شهر به زوید فروشگاه اینترنتی فروش محصولات الیگودرز در آدرس زیر راه اندازی خواهد شد:                                                                                                           فروشگاه اینترنتی الیگودرز

🔹برندسازی فرش لری در کشور نیازمند حمایت مسئولان استان است

سمیرا حسنوند فرش‌باف مطرح لرستان با اشاره به اینکه بیش از ۱۲ سال است که در حوزه فرش فعال بوده، اظهار داشت: از سال ۹۲ اقدام به تأسیس کارگاه فرش‌بافی در شهرستان خرم‌آباد کرده‌ام.

وی با بیان اینکه در این کارگاه فرش‌بافی ۱۰۴ بافنده به صورت غیرمستقیم فعالیت می‌کنند، افزود: همچنین پنج نفر فرش‌باف نیز در این کارگاه بیمه شده است.

فرش‌باف لرستان بیان کرد: نقشه‌های جدید فرش لری می‌تواند تحولی بزرگ در صنعت فرش‌بافی لرستان ایجاد کند اما لازمه این امر ایجاد تشویق‌هایی از طرف مسئولین این حوزه برای بافندگان نقشه‌های لری است.

🔹مهم‌ترین مشکل صنعت فرش در لرستان نبود کارخانه‌های فرآوری مواد اولیه است

حسنوند با اشاره به اینکه برای رونق فرش لری در کشور در ابتدا بایستی با قیمتی کمتر از سایر طرح‌ها آن را وارد بازار کنیم، تصریح کرد: تا به امروز سه نوع از این فرش را در کارگاه بافته‌شده که به سرعت مشتری پیداکرده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: مهم‌ترین مشکل صنعت فرش در لرستان نبود کارگاه‌های تولیدکننده مواد اولیه در لرستان است که این موضوع باعث پرداخت بالای هزینه کرایه برای دریافت این محصولات توسط تولیدکنندگان شده است.

🔹تعطیلی ۸۰ درصد کارگاه‌های فرش‌بافی در لرستان

رئیس اتحادیه فرش‌بافان لرستان نیز در ارتباط با آخرین وضعیت حوزه فرش استان اظهار داشت: بیش از ۲۰ هزار نفر عضو اتحادیه فرش استان هستند که از این تعداد حدود ۲ هزار نفربه صورت مستمر و دائمی فعالیت می‌کنند.

محمد بهاروند با اشاره به اینکه کاهش تعداد فرش‌بافان بعد از کرونا یک موضوع کشوری است، افزود: حدود ۸۰ درصد کارگاه‌های فرش‌بافی استان تعطیل‌شده که این موضوع به علت کاهش تقاضایی است که پس از شیوع کرونا در کشور و جهان رخ داده است.

وی بیان کرد: شیوع کرونا، کمبود نقدینگی و افزایش هزینه‌های تولید مانند خرید مواد اولیه مهم‌ترین مشکلات حوزه فرش هستند. لازم به ذکر است که هزینه بعضی از مواد اولیه بیش از ۳ برابر افزایش یافته است.

🔹واسطه‌گری دلالان سایر استان‌ها در حوزه فرش لرستان

بهاروند با بیان اینکه مشکل بیمه فرش‌بافان که یک موضوع کشوری بوده نیز یکی دیگر از مهم‌ترین چالش‌های روبروی تولید فرش در استان و کشور است، تصریح کرد: در استان لرستان متأسفانه کارخانه‌های رنگ رزی و ریسندگی وجود ندارد و همین موضوع باعث واسطه‌گری دلالان سایر استان‌ها در حوزه فرش لرستان شده است.

بهاروند خاطرنشان کرد: تولید فرش در لرستان زیاد بوده اما چون تولیدکنندگان از طرح‌های سایر استان‌ها استفاده می‌کنند به نام آن‌ها ثبت می‌شود و این باعث شده که فرش لرستان جز استان‌های طراز اول کشور نیست البته به تازگی حرکت‌های خوبی برای احیای فرش لری در استان آغاز شده است.

🔹فعالیت ۱۳ هزار بافنده فرش در لرستان

محمد اصل مرزی اظهار داشت: در چند سال اخیر برنامه‌ها و زیرساخت‌های خوبی برای فرش استان لرستان فراهم شده است.

وی با بیان اینکه ۲۳ هزار بافنده در استان وجود دارد، افزود: ۱۹ هزار نفر از این بافندگان کارت مهارت قالیبافی دارند همچنین ۱۳ هزار نفر از آن‌ها فعال هستند.

رئیس اداره فرش دستبافت سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان بیان کرد: ۱۸۰ کارگاه فرش‌بافی در استان مشغول بافت فرش هستند همچنین چهارخانه فرش در شهرستان‌های بروجرد، دورود، کوهدشت ودلفان به بهره‌برداری رسیده است.

اصل مرزی با اشاره به اینکه میانگین تولید سالانه فرش در لرستان ۱۳ هزار مترمربع است، تصریح کرد: در راستای برند سازی تولید فرش در استان پنج نقشه فرش لری بروز رسانی شده و در اختیار ذینفعان قرار گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: بازارچه دائمی فرش به مساحت ۱۵۰۰ مترمربع با پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی برای فروش و نمایشگاه ذی‌نفعان فرش دستباف در نظر گرفته شده که در انتظار تخصیص اعتبار است.

🔹۳۵۰۰ بافنده در لرستان بیمه هستند

رئیس اداره فرش دستبافت سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان گفت: با توجه به تولید سالیانه ۳ هزار تن پشم مرغوب گوسفندی در استان و صدور جواز تأسیس کارخانه ریسندگی در تولید نخ مورد نیاز بافندگان این کمبود هم به زودی برطرف می‌شود.

اصل مرز در بخش پایانی صحبت‌های خود با بیان اینکه در استان تنها ۳ هزار و ۵۰۰ بافنده دارای بیمه هستند، اظهار داشت: سالیانه بیش از ۱۳۰۰ نفر به صورت رایگان تحت آموزش‌های عمومی و تخصصی فرش قرار می‌گیرند.

صنایع دستی الیگودرز پیش از آنکه کالایی برای عرضه به عنوان سوغات شهر الیگودرز مطرح باشند، در ردیف کالاهای اساسی در زندگی مردم این شهر نقش داشته اند.برای آشنایی با ۵ صنایع دستی الیگودرز این مطلب را مشاهده کنید. ۵ محصول مهم از صنایع دستی الیگودرز

منوچهر بسحاق سخنی در مورد قالیچه الیگودرز

منوچهر بسحاق

کارشناس ارشد توسعه کسب و کار و فناوری اطلاعات

این مطلب در حال تکمیل شدن است چنانچه نظری در خصوص مطلب دارید یا مطلب مستقلی در این خصوص دارید می توانید از طریق لینک زیر برایمان ارسال کنید. تماس با ما 

برای پیوستن به صفحه اینستاگرام روزالیگودرز بر روی لینک زیر کلیک کنید.

صفحه اینستاگرام روز الیگودرز

درباره ی manager roozaligudarz

همچنین ببینید

سوغات الیگودرز

۵ محصول مهم از صنایع دستی الیگودرز

صنایع دستی الیگودرز پیش از آنکه به عنوان کالایی برای عرضه به عنوان سوغات شهر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.