
دولت نهم در پاسخ به درخواستهای بیشمار مناطقی از کشور در جهت تبدیل آن مناطق به استان، بنا به پیشنهاد وزارت کشور و به استناد اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویبنامهای را با مفاد زیر در خصوص دایر نمودن فرمانداری ویژه در تاریخ 9 مرداد 1386 به تصویب رساند.
تعریف فرمانداری ویژه:
فرمانداری ویژه یکی از مراکز دولتی وابسته به وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران است که از نظر سلسلهمراتب اداری فراتر از فرمانداری و فروتر از استانداری قرار دارد.
فرمانداری ویژه بخش عمدهای از اختیارات استانداری را دارد و تشکیلاتی است که از فرمانداری گستردهتر، توانمندتر و بزرگتر ولی از استانداری، کوچکتر و محدودتر است.
این مرکز در شهرستانهایی که دو شاخص از میان شاخصهای 5 گانه زیر را دارا باشند، تأسیس میشود:
1- جمعیت شهرستان بیش از 250 هزار نفر باشد.
2- جمعیت مرکز شهرستان بیش از 125 هزار نفر باشد.
3- مسافت بین مرکز شهرستان و مرکز استان بیش از 125 کیلومتر باشد.
4- سابقه فرمانداری بیش از 65 سال باشد.
5- مساحت شهرستان بیش از 5 هزار کیلومتر باشد.
ویژگیهای فرمانداری ویژه:
1- سمت فرماندار در فرمانداری ویژه، معاون استاندار و فرماندار است که در کلیه جلسات معاونین استان حضور دارد.
2- سطح مدیران واحدهای اداری وزارتخانههای جهاد کشاورزی، آموزش و پرورش، راه و شهرسازی، امور اقتصادی و دارائی، تعاون کار و رفاه اجتماعی، صنعت، معدن و تجارت و اداره اطلاعات به معاون مدیر کل ارتقاء مییابد.
حال بايد ديد اليگودرزيها با توجه به پيگيرهاي مكرر، موفق خواهند شد به مطالبه ديرين خود دست يابند؟ با توجه به اين كه اليگودرز 3
شاخص از شاخصهاي 5 گانه فرمانداري ويژه را دارد و براي رسيدن به اين مهم، داشتن 2 شاخص نيز كافي اعلام شده است.
قابل توجه اين كه شهر بروجرد در سال 1384 داراي فرمانداري ويژه شد و اكنون فرماندار بروجرد، معاون استاندار لرستان نيز به شمار ميرود.
این مطلب در سال 1394 برای اولین بار در سایت یافته منتشر شده است.
