جمعی از مردم تهران با اجرای زیبای خانواده شاهنامه خوان برخوان خرد فردوسی حکیم توس میهمان شدند
دعوت مردم ایران زمین بر خوان خرد، خوان گسترده شده توسط حکیم فرزانه توس یکم اردیبهشت همزمان با بزرگداشت استاد سخن سعدی شیرازی و در چند متر آن طرفتر از تندیس فردوسی نامدار، توسط گروهی از هنرمندان قوم لر در شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری به عنوان اولین خوان از هفت خوان این هنرمندان به اجرا در آمد.
شاهنامهخوانی و پردهخوانی پیران با تجربه و کودکان مشتاق با سعدی خوانی شاعران و ادب دوستان در فضایی که هر لحظه بر تعداد مخاطبانش افزوده میشد، نخستین صحنه از ویژه برنامه برخوان خرد را شکل داد تا اردوان بیرگانی و همسرش مهرانگیز قلاوند نخستین زوج شاهنامهخوان کشور، آماده سفر به دیگر شهرهای ایران شوند و شاهنامهخوانی خود را برای دوستداران ایرانزمین به ارمغان ببرند.
اردوان بیرگانی درباره این ویژهبرنامه فرهنگی گفت: برخوان خرد نام ویژه برنامهای است که قرار است در مرحله نخست در هفت شهر ایران شامل شهرکرد، خرمآباد، همدان، تهران، بابل، گرگان و مشهد اجرا شود.
وی با بیان اینکه این ویژهبرنامه را خود و همسرش در نظر گرفتهاند و میخواهند آن را شش مرحله دیگر هم اجرا کنند، افزود: شاهنامهخوانی و نقالی بخشی از هنر و فرهنگ ایرانی است که اجرای آن به شیوه خیابانی و میان رهگذران میتواند هم بازنمایی از گذشته نه چندان دور این هنر باشد و هم به بازخوانی داستانهای شاهنامه و ترغیب مردم به خوانش این کهن اثر فارسی کمک کند.
بیرگانی که کار شاهنامهخوانی را از سال ۷۶ آغاز کرده است، ادامه داد: برای تعیین شهرها در ویژهبرنامه بر خوان خرد، اولویت و انتخاب را بر وجود تندیس فردوسی در میادین این شهرها گذاشتهایم و در هر مرحله از اجرا، آخرین بخش برنامه به شهر مشهد و آرامگاه فردوسی منتهی میشود تا به نوعی دین خود را به این شاعر بلند آوازه ادا کنیم.
بر خوان خرد در شهرهای خرم آیاد و همدان برگزار و با استقبال پرشور مردم از طبقات و سنین مختلف مواجه گردید.
خوان چهارم برخوان خرد در روز بیستم اردیبهشت در باغ موزه ملی نگارستان تهران و با حضور علاقمندان بسیاری در فضای باز برگزار گردید.
در ابتدای برنامه استاد محیط طباطبایی در خصوس توجه ایرانیان به شاهنامه از قرن حاضر و کنگره هزارهٔ فردوسی سخن گفتند
رئیس ایکوم ایران اظهار داشت: جشن هزارهٔ فردوسی مجموعهٔ آیینهایی بود که به مناسبت هزارمین سال میلاد فردوسی در سال ۱۳۱۳ خورشیدی در تهران، طوس، و دیگر شهرهای ایران برگزار شد. این جشن باعث توجه بیشتر اندیشمندان داخلی و خارجی به حکیم فرزانه توس و شاهنامه، اثر پر از حکمت های ایشان گردید.
احمد محیط طباطبایی ضمن ارج نهادن به اقدام زیبای هنرمندان برخوان خرد از حضور علاقمندان برای تماشای این برنامه قدردانی کردند.
سپس آقای دکتر مجید منتظر ظهوری به هنرمندان مجری برنامه و شرکت کنندگان در این رخداد خیر مقدم گفتند.
رئیس اداره موزه ها و فضاهای فرهنگی دانشگاه تهران بر اهمیت برگزاری برنامه های فرهنگی برای عموم مردم تاکید و توجه به شاهنامه را برای جامعه امروز امری ضروری برشمردند.
در ادامه برنامه منوچهر بسحاق به معرفی هنرمندان و سفر آنها از چهارمحال بختیاری تا توس پرداختند.
مدیر پایگاه خبری روزالیگودرز گفت: بر خوان خرد دعوت ایرانیان به خردمندی و اندیشیدن است که این هنرمندان تلاش کرده اند آن را در یک سفر به هفت شهر ایران به زیبایی انجام دهند. وی با بیان فرازی از سخنان امام محمد غزالی اظهار داشت: فردوسی بزرگترین پیام آور خرد و خردمندی است تا آنجا که در مرزبان نامه آمده است که احمد غزالی در مورد ایشان گفته است:
ای مسلمانان هر چه من در این چهل سال از بالای این چوب پاره(منبر) شما را می گویم، فردوسی در دو بیت گفته است:
ز روز گذر کردن اندیشه کن پرستیدن دادگر پیشه کن
به نیکی گرای و میازار کس که راه رهایی همین است و بس
اجرای برنامه با هنرنمایی گردآفرید بیرگانی و شاهنامه خوانی زیبای ایشان آغاز گردید، ابیات مرتبط با خرد و اندیشیدن را به زیبایی اجرا کردند و میدان را به پدر و مادر هنرمند خویش سپردند.
بناهای آباد گردد خراب ز باران و از گردش آفتاب
پی افکندم از نظم کاخی بلند که از بد و باران نیابد گزند
نمیرم از این پس که من زنده ام که تخم سخن را پراکنده ام
برنامه اصلی برخوان خرد توسط استاد اردوان بیرگانی و بانو مهرانگیز قلاوند با اجرایی زیبا و آوازهای دلنشین آغاز و بخشی از داستان سهراب که جویای نام و نشان پدر خویش از تهمینه می شود را برای حاضرین به صورت دیالوگ و آواز و به زیبایی هر چه تمام تر نقل کردند.
چو نه ماه بگذشت بر دخت شاه یکی پورش آمد چو تابنده ماه
تو گفتی گو پیلتن رستم است وگر سام شیرست و گر نیرم است
چو خندان شد و چهره شاداب کرد ورا نام تهمینه ، سهراب کرد
چو یک ماه شد ، همچو یک سال بود برش چون بر رستم زال بود
چو سه ساله شد زخم چوگان گرفت به پنجم دل تیر و پیکان گرفت
چو ده ساله شد زان زمین کس نبود که یارست با او نبرد آزمود
بر مادر آمد بپرسید زوی بدو گفت گستاخ بامن بگوی
که من چون ز همشیرگان برترم همی بآسمان اندر آید سرم
ز تخم کیم وز کدامین گهر چه گویم چو پرسد کسی از پدر
گر این پرسش از من بماند نهان نمانم ترا زنده اندر جهان
بدو گفت مادر که بشنو سخن بدین شادمان باش و تندی مکن
تو پور گو پیلتن رستمی ز دستان سامی و از نیرمی
بر اساس جدول اجرای ویژه برنامه بر خوان خرد، مرحله نخست این برنامه ۲۵ اردیبهشت همزمان با روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در آرامگاه این شاعر نامدار به پایان میرسد.
برای پیوستن به صفحه اینستاگرام روزالیگودرز بر روی لینک زیر کلیک کنید.
آماده سازی برای انتشار در وب سایت روزالیگودرز : رژان بسحاق