خانه / یادداشت / هفته مازندران در تاریخ ۱۸ آبان ۹۹ به همت بنیاد فرهود برگزار شد

هفته مازندران در تاریخ ۱۸ آبان ۹۹ به همت بنیاد فرهود برگزار شد

هفته مازندران در هشتمین نشست از سلسله نشستهای مجازی صبا  در تاریخ ۱۸ آبان ۹۹ به همت بنیاد فرهود برگزار شد.

هفته مازندران نشست صبا - بنیاد هم اندیشان تبری

همراهان همیشگی نشستها از راه های دور و نزدیک در هشمتمین نشست مجازی که به مناسبت هفته مازندران برگزار گردی؛ حضور داشتند.

در ابتدای نشست استاد مهدی قاسمی به همراه جناب حدادی پیش درآمدی با تار و ضرب اجرا کردند و پس از آن دبیر نشست شعر تو را من چشم در راهم از نیما یوشیج را قرائت و سپس پروفسور سید حسن امین به ایراد سخن پرداخت.

پروفسور سید حسن امین هفته ی مازندران

سیر تحول شعر پارسی پس از نیما موضوع سخنرانی پروفسور سید حسن امین بود.

ایشان اظهار داشت: نقطه عطف در شعر ، سرودن شعر برای مردم است که پیش از آن در بسیاری موارد شعرا یا برای خود و یا برای جلب رضایت حاکمان شعر می سرود اما پس از مشروطه ملاک و معیار در شعر مردم هستند.

این حقوقدان همچنین اظهار داشت: ظهور نیما یک تحول بزرگ پس از مشروطیت بود که با نگاهی متفاوت از شاعران کلاسیک می سراید. شعر نیمایی تنها رهایی شعر پارسی از قیود و عروض نبود بلکه نیما نگاه به جهان را متحول کرد و این هنر نیما بود.

پروفسور امین که از شعرای معاصر هستند افزود: نیما بر گردن شعر پارسی حق دارد و مازندران بر گردن شعر پارسی حق دارد. تا پیش از شعر نو نیمایی، خراسان و فارس در شعر پیشرو بودند با آمدن نیما مازندران پیشرو مفاهیم نو و مدرن شد.

اولین کار بزرگ نیما سرودن افسانه بود و در مبارزه با افکار کهنه تا جایی پیش می رود که به حافظ نیز خرده می گیرد. نیما به جای آنچه عرفا در ترک دنیا و بی توجهی به دنیا را به مردم می آموختند میگوید بر آن عاشقم که سیال و روان و جاری است.

کیوان سالمی فیه هفته مازندران

در ادامه برنامه کیوان سالمی فیه دبیر نشست شعر زیبایی از هما ارژنگی به نام دریای مازندران را باز خوانی کرد.

 

سپس مهندس منوچهر بسحاق، نایب رییس انجمن لرستانیهای مقیم مرکز با لباس محلی بختیاری سخنرانی کوتاهی ایراد و شعر زیبای “که مازندران شهر ما یاد باد” حکیم فردوسی را قرائت کردند.

مدیر وب سایت روزالیگودرز در روز ۱۸ آبن ماه که به نام به همه کسانی که در راه روشنایی گام بر می دارند عرض ادب و احترام کرد.

مهندس منوچهر بسحاق در هفته مازندران

ایشان ضمن معرفی دو اثر آوای نامورنامه اثر استاد سیدمحمدرضا رضوی و کتاب منظوم مرزبان نامه که سید حسین معصومی به نظم در آورده اند، یک نسخه را به پروفسور فرهود و مدیران انجمنهای مازندرانی که حضور داشتند تقدیم کردند.

سپس استاد عبدالرحمان حسنی به شرحی در مورد مرزبان نامه و ترجمه آن از زبان طبری پرداختند و به رسم و ریشه بیان داستانها از زبان حیوانات در میان دانایان هند و ایران اشاره کردند.

مرزبان نامه نوشته اسپهبد مرزبان بن رستم بن شروین به زبان تبری است و سعد الدین وراوینی در سال ۶۲۸ هجری در آذربایجان آن را از طبری به زبان دری ترجمه می کند.

همچنین محمد ابن قاضی نیز سال ۵۹۸ هجری کتاب مرزبان نامه را از زبان طبری بازنویسی و انشاء کرده بود و آن را روضه العقول نامیده بود. استاد حسنی اشاره کردند که مرزبان نامه و روضه العقول دو همزادند که هر دو از یک مادر شیر خورده اند.

عبدالحمان حسنی هفته فرهنگی

پیام انجمن دماوند کوه به مناسبت هفته ی مازندران

پس از آن پیام انجمن دوستداران دماوند کوه به طور کامل خوانده شد. در ابن پیام  که برای نشست صبا از طرف مدیر عامل محترم انجمن جناب محمدی آملی ارسال شده بود، به ضرورت پرداختن به جشنها و سنتها به ویژه آیین مازندرانی تیرماسیزده شو تاکید گردیده بود.

در این پیام آمده است که این آیین با اسطوره آرش کمانگیر و ستاره باران و مراسم های مازندرانی (فال، لال شیش زن) و احترام به طبیعت، کوه، جنگل، آب و باران اشاره دارد.

همچنین در این نامه از جمعیت دائم السفر به مازندران گله کردند که مازندران ظرفیت چنین جمعیتی را ندارد و آسیبهای فراوانی به طبیعت منحصر به فرد مازندران وارد می شود.

سخنرانی پروفسور داریوش دانشور فرهود مناسبت هفته مازندران 

پس از خواندن بیانیه انجمن دوستداران دماوند کوه به مناسبت هفته مازندران ، پروفسور داریوش دانشور فرهود، پدر علم ژنتیک و نویسنده دانشنامه ایران فرهنگی سخنانی صمیمی با همراهان نشست داشتند، ایشان بیان داشتند این هم اندیشی ها و گردهم آیی ها، نگاهدارنده فرهنگ هستند.

هفته مازندران پروفسور فرهود

ایران کشوری پهناور با انواع مردم و اقوام مختلف است. ایران شامل ۱۲ قومیت متفاوت با فرهنگها و حتی زبان و آداب و لباس و خوراک متفاوت است. همه با نهایت صمیمیت در کنار یکدیگر زندگی می کنند.

پدر علم ژنتیک ابراز داشتند که در تحقیقات دیرینه شناسان و تحقیقاتی که توسط دانشجویان ایشان برای پایان نامه انجام شده است ثابت کرده اند، ابتدا ایرانیان از سمت جنوب ایران به سمت شمال می آیند و از روی اسکلتها و ابزارهای به جا مانده در غارها به کمک ایشان این مسئله اثبات شده است.

ایرانیان پس از گذشتن از شمال ایران به سمت سیبری می روند و دوباره پس از هزاره ها از سبیری به ایران باز می گردند و در این کوچ بزرگ که در فاصله ۴۰ تا ۵۰ هزار سال پیش اتفاق می افتد استان تبرستان در گذر هم رفت و هم بازگشت ایرانیان بوده است و در این رهگذر اقوامهای مختلف ایران شکل گرفته اند. پس مازندران چهار راه مهاجرتهای باستانی ایران است و نقش پر رنگ و تاثیر فراوانی بر فرهنگ ایران امروز دارد .

این تحقیقات با دو نفر دیرینه شناس دیگر که از آمریکا به ایران می آیند پس از انقلاب دنبال می شود و پروفسور فرهود در اثبات این نظریه نقش اساسی داشتند.
پروفسور فرهود ابراز داشتند این اقوام دارای یک مادر هستند و آن ایران است و زمانی که همه آنها دور هم می نشینند مانند برادر و خواهرهایی هستند که با وجود تفاوتها یک فرهنگ را شکل می دهند.

ایشان مثال زیبای آن را نیز حضور جناب بسحاق نایب رئیس انجمن لرستانیها و دادن هدیه به مدیران انجمنهای مازندرانی از طرف انجمن لرستانیها به مناسبت هفته مازندران ابراز دانستند و فرمودند بسیار از این اتفاق لذت بردند ، خوشحال شدند و آن را نشانه ای بر اتحاد و همسویی همه ایرانیان دانستند.
در ادامه برنامه گرامیداشت هفته مازندران استاد دیو سالار نوازنده دو تار و هنرمند گرامی محمد زاده نوازنده نی لله وا قطعات مازنی را در دو بخش اجرا کردند که بخش دوم ترانه های شادمانه مازنی بود.

ایشان همچنین در مورد سازهای سنتی مازندران توضیحاتی را ارائه کردند که مورد توجه دوستان حاضر و همراهان مجازی قرار گرفت.

سپس دبیر اجرایی نشست صبا، کیوان سالمی، گزارش کاملی از کارگروه اجرایی نشستهای صبا و تهیه گزارش مستند از مکانهای تاریخی مازندران کرد.

گزارش ایشان که به طور خلاصه ارائه گردید شامل آتشکده آمل و تغییر ترکیب معماری آن و نداشتن حفاظ و محل ریختن آشغال و نخاله ها در حریم آن بود.

همچنین کارگروه صبا از تنگه لاویج محل شکست عباسیان از مردم تبرستان دیدن کرد و گزارشی ارائه داد: طبق گفته محلی ها در آنجا مردآویج زیاری نقش برجسته ای به یادبود پیروزی تبرستانی ها بر صخره ها حک کرده بود که متاسفانه تخریب شده بود.

همچنین فیل سنگی لاویج که نمادی از رویان و ورودی جاده تبرستان بوده است بی پناه در حیاطی رها شده است و آسیبهای زیادی بر پیکره اش وارد شده و حریمی هم ندارد.

در مجاورت فیل سنگی در حال ساخت و ساز آپارتمانهای بد شکل و بدقواره هستند و ویلا سازی آسیبهای جدی به جنگل کشپل لاویج وارد کرده است.
گزارش بعدی غار اسپهبد خورشید بود که در محاصره معادن و خاکبرداری از دامنه کوه آن صحبت شد و همچنین گزارش از قلعه ایرج یا قلعه گبری شهر ری که در اوستا به نام دژ وارنا و محل تولد فریدون نام برده شده است

همچنین آرامگاه مرداویج زیاری احیا کننده جشن سده در قرن چهارم هجری نیز در این مکان بود و روزگاری زیارتگاه مردم تبرستان و مازندران بوده است که فرسنگها با پای پیاده به دیدن این مکان می آمدند و یکی از بزرگترین دژهای خشتی جهان نیز هست و امروز بی پناه انبار ضایعات شده و امکان بازدید و حتی عکس برداری از آن وجود ندارد.

دکتر احمد ولی پور دبیر شورای سیاستگزاری هفته مازندران
در ادامه نشست دکتر احمد ولی پور دبیر شورای سیاستگزاری هفته مازندران به ایراد سخن پرداخته و اظهار داشتند: با وجود تنگناهای مالی و مشکلات مختلف تلاش می کنند تا شرایط مازندران بهتر شود. گزارشی از فعالیتهایشان اظهار و اشاره کردند که حال مازندران خوب نیست و هر چه زودتر باید به داد مازندران رسید. حال دماوند، میراث فرهنگی مازندران و حال جنگلهای هیرکانی خوب نیست.

دکتر حسن پور دبیر اجرایی ستاد برگزاری هفته مازندران
دکتر حسن پور دبیر اجرایی ستاد برگزاری هفته مازندران ، سخنران بعدی نشست بود که از فعالیتهای نهادهای مازندرانی در گرامیداشت آیینها و سنتهای مازندران سخن گفتند. همچنین معرفی مفاخر علمی و فرهنگی مازندران در دستور کارشان قرار دارد.

همچنین ورود به فضاهای آموزشی و همکاری با اموزش و پرورش و برنامه شاد و همچنین از توافق نامه با دانشگاه های مازندران از جمله دانشگاه پیام نور و دعوت از استادان برای یافتن راهکارهایی در بهبود شرایط مازندران خبر دادند.
در ادامه پروفسور سید حسن امین لازم دانست نکته ای را اشاره کند و آن وجود نامه تنسیر، موبد موبدان دوران پادشاهی اردشیر بابکان بر لزوم و چگونگی اداره یک حکومت مرکزی در ایران است که ابن اسفندیار در تاریخ تبری شرح کامل این نامه را می دهد.

مطلب دوم ایشان این بود که اولین دولت شیعی و علوی در تبرستان سال ۲۵۰ هجری برقرار می شود و این از این جهت بود که تبرستانیها می خواستند با خلفای اموی و عباسی به هر شکلی مبارزه کنند و از این اصل پیروی می کنند که دشمن دشمن ما دوست ماست و به همین دلیل با حسن ابن زید بیعت می کنند تا اتحادی در مقابل مهاجمان ایجاد کنند و مهم همینجاست که اعراب مهاجم هرگز نتوانستند به بخش شمالی ایران مسلط شوند.
به رسم همیشگی نشستهای صبا، استاد مهدی قاسمی با همراهی جناب حدادی قطعه زیبای عاشقانه ای را در دستگاه شور همراه با آواز اجرا کردند که مورد استقبال و تشویق دوستان به ویژه استاد دیو سالار قرار گرفت.

در پایان برنامه پروفسور فرهود از حاضرین در محل و بینندگان مجازی برنامه گرامیداشت هفته مازندران تشکر کردند و مهندس منوچهر بسحاق به تشریح دو کتاب آوای نامورنامه و منظومه مرزیان نامه پرداخته و نسخه هایی از آنها را توسط پروفسور فرهود به حاضرین اهدا نمودند.

مهندس منوچهر بسحاق هفته مازندران

دبیر نشستهای مجازی صبا
کیوان سالمی فیه

آماده سازی برای انتشار در وب سایت روزالیگودرز : رژان بسحاق

دانشجوی کارشناسی حقوق

 

درباره ی manager roozaligudarz

همچنین ببینید

ولی الله شاهسواری ستاره فروزان شعر و پهنه ادبیات

ولی الله شاهسواری ستاره فروزان پهنه ادبیات – مصطفی عباسی

ولی الله شاهسواری ستاره فروزان شعر و پهنه ادبیات است و هر کس که با …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.