خانه / یادداشت / ۲۹ مهر روز کوهنوردی و یادی از کوهنوردان الیگودرز

۲۹ مهر روز کوهنوردی و یادی از کوهنوردان الیگودرز

روز کوهنورد به دوستداران محیط زیست، علاقمندان کارگروهی، تلاشگران عرصه پیشرفت و صاحبان اخلاق خوش بویژه کوهنوردان الیگودرز مبارک باد.

کوهنوردان الیگودرز در تیم ملی

وقتی سخن از کوهنوردی باشد، ناخودآگاه ذهن بسیاری از کوهنوردان حرفه ای و آماتور به سمت لرستان و قله هایش معطوف می شود. یکی از نقاطی که در لرستان برای کوهنوردان کشور آشناست اشترانکوه و قلل مرتفع آن است.

در خصوص اشترانکوه سخن های بسیاری گفته شده است. کوهنوردان بسیاری در مورد اشترانکوه مطلب نوشته اند، شبها و روزهای بسیاری را با او سپری کرده اند. بعضی اوقات با کوهنوردان مهربان بوده است و برخی مواقع شرایط مهربانی نداشته است.

در انتهای مطلب توضیح مختصری در مورد اشترانکوه آمده است.

کوهنوردی و کوهنوردان الیگودرز

کوهنوردی برای همه ی کوهنوردان اعم از حرفه ای و آماتور یادآور چند ویژگی اخلاقی منحصر به فرد است. به چهار ویژگی کارگروهی، اخلاق نیک، تلاش برای پیشرفت و حفظ محیط زیست در بین کوهنوردان توجه بیشتری می شود.

بلدان راه، راهنمایان کوه و آنان که در رسیدن به قله به کوهنوردان خدمت می کنند کمتر نامشان در سرگذشت ها و داستان ها آمده است. بسیاری از اهالی و کوهنوردان الیگودرز خالصانه به این امور اشتغال دارند و راهنمای گروه های کوهنوردی هستند.

روز کوهنوردی برای الیگودرز مفاهیم دیگری را هم یادآور می شود. یکی از این مفاهیم از خودگذشتگی است. از خودگذشتگی کوهنورد بزرگ زنده یاد امان الله جوکار که زندگی خود را برای نجات زندگی همنوعان گرفتار در برف هدیه کرد.

امان الله جوکار پیر کوهنوردان الیگودرز

برای الیگودرزی ها روز کوهنورد یادآور خاطره رشادت های کوهنوردان الیگودرز بویژه زنده یاد امان الله جوکار (معروف به پیر اشترانکوه) است. همچنین این روز با نام های بسیاری از جمله افراد زیر در الیگودرز گره خورده است.

  • استاد پروین رضایی فاتح اورست
  • استاد حسن زارع کوهنورد ملی پوش
  • مجید نعمت اللهی مربی تیم ملی کوهنوردی ایران
  • امید هوشنگی عضو تیم ملی کوهنوردی ایران
  • جانباز سرافراز علی توکلی
  • غلامحسین لونی (از دوستان مدیر مسئول)

کوهنوردی یک فعالیت عاشقانه است که بین عاشق (کوهنورد) و معشوق (کوه و طبیعت ) رابطه ای ناگسستنی ایجاد می کند؛ در جایی خواندم که کوهنورد که باشی.. شکست برایت بی مفهوم خواهد بود… تو آموزش دیده ای که تلاش کنی، حتی زمانی که امیدی نیست.

این نوع نگاه در کوهنوردان را جز عشق نام دیگری نمی توان گذاشت.

آرزو می کنیم شعارهای کوهنوردان در احترام به طبیعت و حفظ آن سرلوحه رفتار تمامی کوهنوردان حرفه ای، آماتور و مردم قرار گیرد و این منبع عظیم مهر و دوستی را همیشه پاکیزه نگهدارند.

اشترانکوه مامن کوهنوردان الیگودرز

اُشْتُرانْ‌کوه مشهور به آلپ ایران، بلندترین نقطه استان لرستان، رشته‌کوهی در شرق استان لرستان، واقع در جنوب شرقی دورود تا شمال غربی الیگودرز و یکی از بلندترین رشته‌کوه‌های زاگرس است.

بلندترین قله این رشته‌کوه به نام سن‌بران به ارتفاع ۴۱۵۰ متر است و یکی از ۱۵۱۵ قله بسیار برجسته جهان به‌شمار می‌رود. این رشته‌کوه سرچشمه یکی از سرشاخه‌های اصلی رود دز به نام ماربره است که در دوره کوهزایی آلپی جدید ایجاد شده‌است. این کوه از جمله کوه‌های جوان می‌باشد که در حدود ۳۰ میلیون سال پیش ایجاد شده‌است.

قله‌های بلند و پر برف، دره‌های ژرف و طولانی، رودهای دائمی، پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوع، روستاهای کوهپایه‌ای از جمله ویژگی‌های اشترانکوه می‌باشد که به سبب بلندی در شعاع ۱۰۰ کیلومتری به خوبی پیدا است.

گفته می‌شود نام آن به سبب وجود قله‌های ۸ گانه که برخی از آن‌ها بلندتر از ۴۰۰۰ متر می‌باشد و مانند کاروانی از شتر به ردیف قرار گرفته، به شترکوه یا اشترانکوه معروف گشته‌است.

قله‌های مهم آن از شمال باختری به جنوب خاوری این‌هاست: چال میشان، گل‌گل، گل‌گهر، سن بران، کوله لایو، میرزایی، فیالسون، لگه، سراب شاه تخت، سوزنی مهرجمال، پیاره دره تخت، پیاره کمندان، ازنادر و کوله‌جنو.

در ارتفاعات اشتران‌کوه دره‌هایی یخچالی وجود دارد که در اصطلاح محلی به آن‌ها چال می‌گویند. از جمله این چال‌ها می‌توان از چال میشان، چال کبود، چال بران، چال فیالسون، چال شاه‌تخت، چال پیارو و چال همایون نام برد.

رودهای کوچک بسیاری از این قله‌ها سرچشمه می‌گیرند که ماربره، گهررود، دره دایی و دره دزدان از آن جمله‌اند. دریاچه گهر معروف به نگین اشترانکوه در یکی از دامنه‌های جنوب باختری و در دره گَهَررود قرار دارد.

دریاچه گهر که یکی از مناطق گردشگری ایران محسوب می‌شود در دامنهٔ‌جنوبی این رشته کوه قرار دارد؛ که به نگین زاگرس معروف است.

دامنه‌های اشتران‌کوه از دیرباز محل استقرار برخی طوایف لر بوده‌است، پس از مهاجرت از آن‌جا و عبور از میافارقین و، آنان بعدها به اتابکان لرستان شهرت یافتند.

مراتع دامنه‌های اشتران‌کوه مورد استفاده عشایر این ناحیه است؛ و دارای جاذبه‌های طبیعی بسیاری است.

وب سایت روزالیگودرز ضمن تیریک روز کوهنورد به تمام کوهنوردان کشور برای دست اندرکاران ورزش شهرستان الیگودرز آرزوی توفیق دارد.

 

منابع :

سلوچ، راهنمای سفر، کوهنوردی و طبیعت گردی

آماده سازی برای انتشار در وب سایت روزالیگودرز : رژان بسحاق

دانشجوی کارشناسی حقوق

درباره ی manager roozaligudarz

همچنین ببینید

ولی الله شاهسواری ستاره فروزان شعر و پهنه ادبیات

ولی الله شاهسواری ستاره فروزان پهنه ادبیات – مصطفی عباسی

ولی الله شاهسواری ستاره فروزان شعر و پهنه ادبیات است و هر کس که با …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.