علی شمگانی شاهنامه خوان الیگودرزی در محضر پدری فرزانه و شاهنامه دان پای در راه شناخت شاهنامه گذاشت و با حمایت ها و راهنمایی های ایشان به شاهنامه خوانی اقدام نمود.
وب سایت روزالیگودرز با هدف معرفی اهل فرهنگ الیگودرز به مردم و بویژه جوانان و نسل های آینده اقدام به انتشار زندگینامه شاهنامه پژوهان و شاهنامه خوانان الیگودرز نموده است. آنچه در پی می آید زندگینامه پیشکسوت شاهنامه خوانی بختیاری استاد علی شمگانی استکه به درخواست وب سایت روزالیگودرز و توسط ایشان تهیه شده است.
زندگی و تحصیلات علی شمگانی
اینجانب علی شمگانی دوم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و چهل و سه در خانواده ای کارگری و مذهبی در الیگودرز دیده به جهان گشودم.
تحصیلات از مقطع ابتدایی تا دبیرستان و اخذ مدرک دیپلم را در شهرستان الیگودرز سپری کرده ام. پس از اتمام دوره دبیرستان به استخدام بانک صادرات در آمده و در حال حاضر به کسوت بازنشستگی نائل آمده ام.
علی شمگانی و آغاز آموزش شاهنامه خوانی
علاقه اینجانب به شاهنامه و شاهنامه خوانی با تشویق پدر و در دوران ابتدایی آغاز گردید. مشوق اصلی من در این راه مرحوم پدرم بود. ایشان که فردی زحمتکش و کارگری ساده بود به شاهنامه علاقه زیادی داشت.
تشویق های زنده یاد پدرم علاوه بر من برادر بزرگترم را نیز به شاهنامه علاقمند کرد. ایشان در همان ابتدای تحصیلات نسخه ای جیبی از داستان رستم و سهراب را برایمان خریداری کرد.
شاهنامه خوانی من و برادرم با همان نسخه جیبی آغاز گردید. جنگ تحمیلی اما سبب فراق من و برادر گردید و شهادتش در جنگ مرا برای پیمودن راه مورد علاقه پدر تنها گذاشت.
سبک شاهنامه خوانی علی شمگانی
سبک شاهنامه خوانی را نیز از پدر آموختم، سبکی که امروز به سبک الیگودرز معروف است حاصل توجه بزرگان به شاهنامه و خوانش حماسی آن است. پس از پدر و در غیاب رسانه های امروزی، در گذشته با حضور باسوادان و ملاهای فامیل و همسایه در شب نشینی ها بویژه فصل زمستان و در کنار کرسی ها آموزش شاهنامه خوانی ادامه یافت.
نقش پدر در آموزش شاهنامه خوانی
نکته جالب در آموزش بنده این است که چنانچه در حین خواندن شاهنامه، واژه یا کلمه ای را اشتباه تلفظ می کردیم یا گیری در خوانش ابیات داشتیم پدرم با اینکه سواد خواندن و نوشتن نمی دانست، غلط ما را تصحیح و ما را به ادامه داستان راهنمایی می کرد.
پس از گذران مراحل مقدماتی شاهنامه خوانی اقدام به تهیه نسخه کامل شاهنامه کردیم. در این زمان هر داستانی را که برای خواندن انتخاب می کردیم پدرم روایت کامل داستان را برایمان نقل می کرد.
در زمان خواندن اشعار داستان هم ایشان با علاقه بسیار و با تمام وجود به خواندن ما گوش می سپرد و مجذوب داستان می شد. ناگفته نماند که در فرهنگ الیگودرز و روستاهای همجوار این روش متداول بود.
اکثریت مردم از پیر و جوان، باسواد و بیسواد، با ادبیات و فرهنگ شاهنامه خو گرفته اند و حتی کشاورزان در زمان انجام امور کشاورزی یه صورت دسته جمعی یا انفرادی، شاهنامه خوانی می کنند.
انس با شاهنامه
چون سبک خواندن در شهرستان الیگودرز حماسی است و این سبک مختص الیگودرز می باشد، با خواندن اشعار شاهنامه در حین کار و کشاورزی افراد با انرژی بیشتر به فعالیت می پردازند و و با غرور و خستگی ناپذیر بر کار غلبه می کنند.
اینجانب در چنین فضا و فرهنگی همگام با مردم سرزمینم و عشق به شاهنامه و فرهنگ شاهنامه رشد کرده و با این کتاب بزرگ مانوس گشتم.
به دلیل علاقه بسیار به شاهنامه در جلسات شاهنامه خوانی اداره ارشاد شهرستان الیگودرز شرکت داشتم و در چند جشنواره سراسری بزرگداشت حکیم فردوسی بزرگ بهعنوان شاهنامه خوان ادای وظیفه نمودم.
آموزش های شاهنامه خوانی و شناخت واژه های شاهنامه و روش صحیح خواندن را در جلسات اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سپری کرده ام.
مربیان علی شمگانی در شاهنامه خوانی
این آموزش ها زیر نظر استادان و معلمین عزیزم آقایان دکتر محمود صادقی زاده، اسکندر سرلک، حاج محمد بیات (رئیس وقت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی الیگودرز)، ابوالقاسم عبدلی، عبدالرضا گودرزی و همچنین آقایان سلاحی و دهقان بوده است.
در حال حاضر نیز در جلسات محدود خانگی به همراه دیگر دوستان شاهنامه خوان در زادگاهم الیگودرز حضور پیدا می کنیم.
در پایان درود بیکران به روان فردوسی بزرگ باد که چنین اثری سترگ و جاودان جهت زنده نگهداشتن زبان فارسی و فرهنگ و منش ایرانی را خلق نمود.
این اثر آئین یکتاپرستی، خردورزی و هنرپروری، فتوت و جوانمردی، راستی و درستی، انسانیت و اخلاق، دلاوری و میهن پرستی، کمک به همنوعان و …. و به طور کلی شادی، آبادی، رادی و آزادی را که اصلی ترین مفاهیم شاهنامه می باشند گسترش داد و به ما آموخت.
به زودی کلیپ های شاهنامه خوانی استاد علی شمگانی از طریق صفحه اینستاگرام روز الیگودرز در آدرس زیر منتشر خواهد شد.
این مطلب در حال تکمیل شدن است چنانچه نظری در خصوص مطلب دارید یا مطلب مستقلی در این خصوص دارید می توانید از طریق لینک زیر برایمان ارسال کنید. تماس با ما
آماده سازی برای انتشار در وب سایت روزالیگودرز : رژان بسحاق
دانشجوی کارشناسی حقوق