خانه / درباره الیگودرز / تاریخ الیگودرز / آثار باستانی الیگودرز / روز جهانی موزه، قدیمی ترین موزه جهان، ایران، لرستان و معرفی موزه مردم شناسی الیگودرز

روز جهانی موزه، قدیمی ترین موزه جهان، ایران، لرستان و معرفی موزه مردم شناسی الیگودرز

روز جهانی موزه (انگلیسی: International Museum Day‎) مناسبتی بین‌المللی ست که هر ساله روز ۱۸ می(۲۸ اردیبهشت) توسط شورای بین‌المللی موزه برگزار می‌شود.

روز جهانی موزه، قدیمی ترین موزه جهان، ایران، لرستان و معرفی موزه مردم شناسی الیگودرز

این رویداد هر ساله یک موضوع مشخص را برجسته می‌کند و فرصتی را به متخصصین موزه می دهد که امکان دیدار مستقیم با مردم را به دست بیاورند و چالش‌هایی که موزه با آن روبرو می‌باشد را برجسته می‌کند. در واقع هدف این است که موزه جایگاه خود را به عنوان که یک نهاد غیر خصوصی و دائمی برای عموم مردم به دست بیاورد. نهادی که در خدمت و توسعه جامعه است که میراث ملموس و ناملموس بشریت را در هر کشور نگهبانی می‌کند.

تعریف موزه:

انجمن موزه‌های بین‌المللی ICOM موزه را یک موسسه دائمی و غیر انتفاعی معرفی می‌کند که در خدمت جامعه و همچنین پیشرفت آن است. در نتیجه عموم مردم قادر به کسب علم، حفظ، تحقیق، برقراری ارتباط و نمایش میراث ملموس و غیر ملموس به اضافه محیطی لذت‌بخش برای تفریح، تحصیل و آموزش هستند. بنابراین روز جهانی موزه IMD پلتفرمی برای افزایش آگاهی عمومی در مورد موزه‌هایی است که امروز در بهبود جامعه و در سطح بین‌المللی نقش دارند.

گسترش موزه های دنیا و همکاری همه جانبه ی علمی ، فرهنگی و صنعتی، در جهت دستیابی به اهداف فرهنگی از طریق هماهنگ ساختن اقدامات بین المللی و تدوین برنامه هایی مؤثر است که دارای خطوط اساسی همکاری مشترک و دو جانبه بین مردم و موزه ها در سطح جهانی باشد .

بر اساس همین عقیده،در قطعنامه ی شماره ی پنج ِ دوازدهمین مجمع عمومی کمیته ی بین المللی موزه ها ایکوم (ICOM) که در ۲۸ مه ۱۹۷۷ میلادی درمسکو برپا شد ، روز ۱۸ مه برابر با ۲۸ اردیبهشت به عنوان روز جهانی موزه ها اعلام شد  و از آن سال در روز جهانی موزه درهمه ی کشورهای عضو ، مراسمی به مورد اجرا گذاشته می شود.

انواع موزه:

موزه ها را از منظرهای گوناگون می توان طبقه بندی کرد.موضوع،نحوه اداره،حوزه جغرافیایی مخاطبان، سطح تخصص مخاطبان و شیوه ارائه و نمایش آثار از آن جمله اند.اگر طبقه بندی موضوعی را محور طبقه بندی قرار دهیم دسته های زیادی از موزه وجود دارد [۴]که از جمله آنها دسته های هنرهای زیبا، هنر کاربردی، صنایع دستی، باستان‌شناسی، مردم‌شناسی، قوم‌شناسی، تاریخ، تاریخ فرهنگی، تاریخ نظامی، علم، فناوری، موزه کودکان، نقشه، تاریخ طبیعی، سکه‌شناسی، گیاه‌شناسی، علوم طبیعی و تمبرشناسی، کاخ موزه‌ها می‌باشد.

اولین موزه های جهان:

قدیمی‌ترین موزه جهان توسط باستان‌شناس Leonard Wooley در سال ۱۹۲۵ کشف شد. این موزه قدیمی توسط شاهزاده خانم بابلی در ۲۵۰۰ سال پیش ساخته شده است.

اولین موزه‌های جهان در واقع مجموعه‌های خصوصی افراد ثروتمند، خانواده‌ها یا نهادهای هنری بودند که شامل اشیاء نادر و مصنوعات هنری می‌شدند. اغلب این موارد در اتاق های wonder یا قفسه‌های curiosities به نمایش گذاشته می‌شدند.

قدیمی‌ترین موزه از این نوع موزه Ennigaldi-Nanna است که قدمت آن ۳۵۰ سال پیش از میلاد بوده و به آثار باستانی بین‌النهرین اختصاص دارد.

در سال ۱۹۲۵ باستان‌شناس لئونارد ووللی یک مجموعه عجیب و غریب از مصنوعات را در حالی که در قصر بابلی کاوش می‌کرد، کشف کرد. این اشیا از زمان‌ها و مکان‌های مختلفی بودند و با این حال به صورت منظمی سازمان یافته و حتی برچسب‌گذاری شده بودند. در نتیجه ووللی اولین موزه جهان را کشف کرد.

بعضی از قدیمی‌ترین موزه‌های عمومی در جهان در دوره رنسانس در ایتالیا افتتاح شدند، اما بیشتر آنها در قرن هجدهم افتتاح شدند. (منبع : ایسنا )

اولین موزه های ایران:

اولین موزه ایران به دستور ناصرالدین شاه تاسیس شد در اصل کار موزه با آغاز کار و تاسیس کاخ موزه ناصرالدین شاه در کاخ گلستان شروع شد. این موزه به دنبال تخریب قسمتی از ساختمان‌های سمت شمال کاخ تاسیس شد.

اعتماد السلطنه در توصیف موزه چنین می‌نویسد: «موزه به اصطلاح اهالی فرهنگ، عبارت از مکان و محلی که مخزن آثار قدیم و اشیاء بدیعه و نفایس و مستظرفات دنیاست و از هر تحفه و یادگاری که در آن مخزون و موضوع است. اهل علم و اطلاع کسب فایدتی و کشف سری می‌نمایند و از احوال و اوضاع هر زمان و صنایع و حرف آن و رسوم و آداب معمول آن ایام و عادات و طوایف آن باخبر می‌گردند و می‌توان گفت که موزه مقیاس شعور و میزان عقول و درجه افهام اصناف است. مشکلات لاینحل در اینجا حل می‌شود و بر معلومات تاریخی شهود اقامه می‌نماید».

روز جهانی موزه، قدیمی ترین موزه جهان، ایران، لرستان و معرفی موزه مردم شناسی الیگودرز

موزه ایران باستان، اولین موزه رسمی ایران

مجموعه موزه ملی ایران، مهم‌ترین و قدیمی‌ترین موزه ایران است که مجموعه ارزشمندی از آثار ایران باستان را در خود جای داده است.

موزه ایران باستان، اولین موزه رسمی ایران است که بیشترین یافته‌های باستان ‌شناسی حاصل از کاوش‌های علمی از دوران پارینه سنگی تا اسلامی در آن نگهداری می‌شوند. این موزه داری دو بخش «ایران باستان» و «دوران اسلامی» است.

تاریخچه موزه ایران باستان
برای اولین بار پیشنهاد ایجاد مکانی به نام موزه توسط مرحوم مرتضی قلی هدایت ملقب به «صنیع الدوله» عنوان شد. او در فکر ایجاد موزه و اداره‌ای به نام اداره عتیقات برای ساماندهی به وضع کاوش‌های تجاری بود اما به این مقصود نرسید. تا اینکه اولین موزه در سال ۱۲۹۵ خورشیدی به نام «موزه ملی یا موزه معارف»، در یکی از اتاق‌های بزرگ وزارت معارف که در سمت شمال بنای مدرسه دارالفنون قرار داشت، تشکیل شد. این موزه دارای ۲۷۰ قلم شی مفرغی، سفالی، شیشه‌ای، سکه، سلاح‌های قدیمی، مهر، اشیای چوبی، مرقعات، کتاب و منسوجات بود که به وسیله کارمندان اداره عتیقات جمع‌آوری یا توسط مردم اهدا شده بود. (منبع : کجارو )

این روزها که به دلیل گسترش کرونا در قرنطینه هستیم باید با خلاقیت اوقاتمان را طوری بگذرانیم که پس از کرونا تاسف نخوریم. برای بازدید مجازی از آثار طبیعی و باستانی الیگودرز و لرستان مطلب سفر مجازی به ۴۴ اثر زیبا از جاذبه های گردشگری لرستان و الیگودرز را ببینید

موزه های لرستان :

موزه باستان شناسی لرستان در تالارهای شمالی و غربی حیاط دوم قلعه فلک الافلاک قرار دارد.

در این موزه مجموعه‌ای از سفالینه‌های دوره‌های مختلف تاریخی و پیش از تاریخ و نیز اشیاء نفیس تاریخی و فرهنگی از جمله اشیاء کلماکره به نمایش درآمده است.

موزه باستانشناسی فلک الافلاک دارای ۱۲ ویترین است که به طور متوسط در هر ویترین آن بیش از ۵۰ اتر تاریخی به نمایش گذاشته شده است. مهمترین اشیا به نمایش گذاشته شده در موزه باستانشناسی فلک الافلاک آثار مکشوفه از غار کلماکره مربوط به دوره هخامنشی و قبل از آن است. بیش از ۱۲ هزار شی تاریخی در گنجینه قلعه فلک الافلاک وجود دارد. در این موزه اشیا تاریخی از جمله مفرغهای لرستان از عصر آهن تا دوره اسلامی به نمایش گذاشته شده است.

موزه مردم شناسی الیگودرز

موزه مردم شناسی الیگودرز

روز جهانی موزه، قدیمی ترین موزه جهان، ایران، لرستان و معرفی موزه مردم شناسی الیگودرز

علیرغم قدمت بالای شهرنشینی در الیگودرز  این شهر جز در چند مورد، از ابنیه تاریخی خالی میباشد که ان هم بدلیل اب و هوای این شهر وبارش نزولات جوی میباشد.
این موضوع سبب  می شد در گذشته نه چندان دور مهمانان وجهانگردان که به این شهر سفر میکردند فقط باید از طبیعت و حومه این شهر استفاده میکردند که سبب اتلاف وقت توریستها میگردید.
چند سالی است که مکانی جالب و دیدنی در این شهر احداث و دایر گردیده است که باعث جلب رضایت میهمانان و توریستها  و همچنین همشهریان فرهنگ دوست گردیده است .
این مکان موزه مردم شناسی شهر است که در مکانی با زیر بنای مفید حدودا ۲۰۰متر در بلوار شرقی کوچه شقایق ۵ میباشد که از قسمتهای متنوع و بسیار دیدنی ومنحصر بفرد تشکیل  گردیده است.
ابتدا در بدو ورود تصاویر زیبا وچشم نواز از مراسم عروسی در عشایر  وروستاهای این منطقه که همانند اکثر قریب به اتفاق ساکنان شهر از ایل بختیاری هستند به چشم میخورد.
قسمت دیگری که تصاویر تهیه مواد اولیه وبافت وخلق صنایع دستی در روستاها وعشایر که قسمت جالب توجه آن مانکن دو زن روستایی در حال بافت فرش بومی ودستباف  که در فضایی باسازی شده به سبک روستاهای منطقه نصب گردیده اند.
اشیا تاریخی و ظروف مورد استفاده روزانه در گذشته و پکیج شکار که مورد استفاده صیادان این منطقه در گذشته بوده است نیز خودنمایی میکنند.

شهرستان الیگودرز مانند سایر مناطق کشور مهد پرورش بزرگان و اندیشمندان صاحب نامی است وب سایت روزالیگودرز برای معرفی این بزرگان خلاصه ای از زندگینامه آنان را منتشر کرده است برای آشنایی با این بزرگان از بخش مشاهیر الیگودرز دیدن فرمایید.

در قسمت دیگر موزه نمایی از یک گورستان  باستانی است که بانصب یک شیرسنگی، عقاید واعتقادات صاف وبی الایش بختیاریها را نشان می دهد.
این قوم در دفاع از میهن و اعتقادات خود برای جوانمردان و شجاعان ایل خود در زمان زندگی و حتی پس از درگذشت، احترام خاصی قایل هستند.
مراسم کوشک نیز در فضایی بازسازی شده در این مکان به چشم میخورد  و زیور الات مورد استفاده زنان  ودختران عشایر و روستایی بختیاری نیز برای بازدید عموم در این مکان به نمایش گذاشته شده است.
سلاح های سرد نیز زینت بخش قسمت دیگری از موزه میباشند ودر پایان قسمتی از موزه به سالن نمایش که شامل یک ال سی دی ۵۲ اینچ و صندلی انتظار جهت پخش ونمایش فیلم های اموزشی و مستند هایی از زندگی بختیاری است اختصاص داده شده است .
این مکان همه روزه صبح وعصر جز دوشنبه ها  اماده بازدید علاقه مندان میباشد.
آنچه در مورد موزه مردم شناسی الیگودرز آمده است از وبلاگ جناب آقای عباس جمشیدی است که با آرزوی شناساندن هر چه بهتر خصایل ایل بختیاری به هموطنان عزیزدر سال ۱۳۹۱ منتشر شده است.
لیست موزه های استان لرستان:(منبع : سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری لرستان )
یف نام موزه آدرس تلفن توضیحات و روزهای بازدید
۱ موزه باستان شناسی استان خرم آباد – خ امام (ره) – دوازده برجی – قلعه تاریخی فلک الافلاک ۰۶۶-۳۳۳۰۴۰۹۰

۰۶۶-۳۳۳۲۱۸۹۵

این موزه در تالارهای شمالی و غربی پیرامون حیاط دوم قلعه فلک الافلاک واقع در خیابان امام (ره) – دوازده برجی خرم آباد راه اندازی گردیده است. در موزه مجموعه ای از سفالینه های دوره های مختلف تاریخی و پیش از تاریخ و نیز اشیاء نفیس تاریخی و فرهنگی از جمله اشیاء کلماکره به نمایش درآمده است.

روزهای بازدید از این موزه همه روزه بجز ایام زیر می باشد:

روزهای تعطیلی و ساعات کاری موزه ها

۲ موزه مردم شناسی استان خرم آباد – خ امام (ره) – دوازده برجی – قلعه تاریخی فلک الافلاک ۰۶۶-۳۳۳۰۴۰۹۰

۰۶۶-۳۳۳۲۱۸۹۵

این موزه در تالارهای شرقی و جنوبی حیاط دوم قلعه فلک الافلاک واقع در خیابان امام (ره) – دوازده برجی خرم آباد راه اندازی گردیده است. در این موزه مجموعه ای از صنایع دستی بومی، معرفی آداب و رسوم در قالب ماکت و عکس و صدا، پوشش و نحوه زندگی سنتی و … به نمایش درآمده است.

روزهای بازدید از این موزه همه روزه بجز ایام زیر می باشد:

روزهای تعطیلی موزه ها

دانلود کتابچه راهنمای موزه مردم شناسی قلعه فلک الافلاک

۳ موزه علوم طبیعی خرم آباد خرم آباد – جنب آموزش و پرورش ناحیه یک ۰۶۶-۳۳۳۰۶۷۰۴ این موزه در جنب ساختمان آموزش و پرورش ناحیه یک خرم آباد واقع در کنار میدان تختی واقع شده است. در این موزه مجموعه ای از گونه های نادر حیوانات به نمایش درآمده است.

بازدید: همه روزه به جز روزهای جمعه و تعطیلات رسمی.

۴ موزه تاریخی بروجرد بروجرد – خیابان صفا – کوچه هلال احمر ۰۶۶-۴۲۶۱۴۰۸۸ روزهای جمعه تعطیل است
۵ موزه مردم شناسی الیگودرز انتهای بلوار شرقی – کوچه شقایق ۰۶۶-۴۳۳۲۵۴۵۸ روزهای بازدید از این موزه همه روزه بجز ایام زیر می باشد:

روزهای تعطیلی و ساعات کاری موزه ها

۶ موزه مردم شناسی نورآباد نور آباد – بلوار شهید بهشتی – خ میراث فرهنگی ۰۶۶-۳۲۷۳۱۱۴۸ روزهای بازدید از این موزه همه روزه بجز ایام زیر می باشد:

روزهای تعطیلی و ساعات کاری موزه ها

۷ موزه مردم شناسی کوهدشت میدان فرمانداری – خیابان ۱۵ خرداد ۰۶۶-۳۲۶۴۱۰۱۴ روزهای بازدید از این موزه همه روزه بجز ایام زیر می باشد:

روزهای تعطیلی و ساعات کاری موزه ها

درباره ی manager roozaligudarz

همچنین ببینید

کاربرد هوش مصنوعی در آموزش منتشر شد - روزالیگودرز

کتاب کاربرد هوش مصنوعی در آموزش منتشر شد

کتاب کاربرد هوش مصنوعی در آموزش به قلم مقداد خردمند در ۲۱۸ صفحه و هشت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.