پرویز لونی نویسنده و شاعر الیگودرزی که در دیارش جز زیبایی نمی بیند، آرزویش تاج زرینی بر سر الیگودرز است و به فرداهای بهتر امیدوار است.
آنچه در پی می آید خلاصه ای از زندگینامه و فعالیت های ادبی استاد پرویز لونی نویسنده و شاعر الیگودرزی سراینده اشعار به زبان پارسی و گویش الیگودرزی است. این زندگینامه به درخواست وب سایت روزالیگودرز و توسط فرزند گرامی ایشان جناب آقای مازیار لونی برای انتشار در اختیار قرار گرفته است.
استاد گرانقدر پرویز لونی دوم فروردین ماه سال ۱۳۱۱ در شهرستان الیگودرز دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در شهرستان های الیگودرز و بروجرد سپری کرد.
ایشان تحصیلات عالیه را در دانشگاه جندی شاپور اهواز گذراند و با مدرک لیسانس در رشته ی زیست شناسی از این دانشگاه فارق التحصیل شد.
استاد پرویز لونی نویسنده و شاعر الیگودرزی پس از طی مراحل دانشگاه در سال ۱۳۳۶ در سمت دبیری زیست شناسی به استخدام آموزش و پرورش درآمد و در دبیرستان های اهواز مشغول به تدریس شد.
واضح است که زبان ها ، گویش ها و واژگان محلی مناطق مختلف سرزمین پهناورمان ایران ، گنجینه ای بی نظیر ، تکرار نشدنی و منحصر به فرد از هویت فرهنگی ماست که متأسفانه در حال فراموشی است.
توجه به این چالش یکی از دغدغه های استاد پرویز لونی بود، و با توجه به ابینکه از نوجوانی به ادبیات فارسی و شعر عشق می ورزید تصمیم گرفت که برای حفظ هویت فرهنگی سرزمین اقدام کند.
ایشان سالیان سال با تلاشی مثال زدنی سعی در ثبت و حفظ این گنجینه ی گرانبها داشته تا سهم خویش را در احیای این هویت فرهنگی ادا کرده باشد.
کتاب شناسی استاد پرویز لونی نویسنده و شاعر الیگودرزی
حاصل علاقه و کنکاش در حــوزه ی ادبیات فــارسی ، ادبیات فولکلوریک و فرهنگ عــامه استاد پرویز لونی نویسنده و شاعر الیگودرزی چاپ چندین جلد کتاب به شرح زیر است:
- مجموعه شعر « مندیش » به زبان فارسی
معرفی مختصر کتاب
این مجموعه مشتمل بر اشعاری در قالب غزل، دو بیتی و آزاد با مضامینی عاشقانه، سیاسی، اجتماعی است، با قطعاتی همچون: از کران تا کران باغ عشق/ لالهی آفتاب میروید/ از بن آسمان آبی رنگ/ خوشهی لعل ناب میروید/….
استاد پرویز لونی تعدادی از اشعارشان را به همراه موسیقی برای علاقمندان دکلمه کرده است. شعر زیبای باور نکردی یکی از اشعار زیباست که استاد دکلمه کرده است است.
برای شنیدن دکلمه شعر “باور نکردی” با صدای اسناد پرویز لونی کلیک کنید.
- مجموعه ی شعر طنز « نیشخند واژه ها » به گویش الیگودرزی
حضور پرتحرک و پرجنبوجوش مردم بختیاری در حوادث دوران معاصر ایران و نقش تعیینکننده این مردم در تمام فراز و فرودهای تاریخی کشور ایران چشمگیر است.
در این بین، شعرا به دلیل حساسیتها و بینش خاص خود تاثیرات این حوادث را بر اجتماع زیر نظر داشتهاند. از جمله این شاعران بختیاری پرویز لونی است و کتاب حاضر مجموعهای از اشعار وی است که در چند دهه گذشته در مطبوعات مختلف چاپ شده است.
برخی از عنوانهای سرودههای این شاعر اجتماعی و طنزپرداز بدینقرار است: دختر بختیاری؛ عشق روستایی؛ ریوال گده؛ شو چله و ننهسرما؛ بلبشو؛ زهرخند درد؛ هشدار؛ چلهگپه؛ مرد ایل؛ راز؛ نیشخندواژهها.
- « مجموعه ضرب المثل های الیگودرزی »
این کتاب تلاشی است که استاد پرویز لونی به خرج داده است تا ضرب المثل های الیگودرزی را ثبت و برای امروز و آیندگان ثبت نماید. ویژگی مهم این کتاب این است که ضرب المثل های الیگودرزی به فارسی برگردانده نشده است بلکه برای هر ضرب المثل یک رباعی به گویش الیگودرزی خلق کرده اند.
- کتاب فرهنگ واژگـان « تیرفرنگ واژه ها » واژه های الیگودرزی
شهرستان الیگودرز دیار آبشارهای زلال و قله های سر به فلک کشیده ای است که در همسایگی آسمان عمر می گذرانند، این دیار زرخیز، مهد پرورش شاعران شیرین سخن و صاحب نام بزرگی می باشد. وب سایت روزالیگودرز برای معرفی این بزرگان خلاصه ای از زندگینامه آنان را منتشر کرده است. برای آشنایی با شعرای الیگودرز از این صفحه دیدن فرمایید: شعرای الیگودرز
فعالیت های ادبی استاد پرویز لونی نویسنده و شاعر الیگودرزی
ایشان همچنین عضو فرهنگیاران واحد فرهنگ مردم سـازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران می باشند و سال هاست که با آن مرکز همکاری دارند. قابل ذکر است که مجموعه ی ضرب المثل های الیگودرزی به همت واحد فرهنگ مردم در چند نوبت به چاپ رسیده است.
افتخارات و جوایز استاد پرویز لونی نویسنده و شاعر الیگودرزی
ایشان همچنین در جشنواره های سراسری مختلف شرکت نموده و بارها شعر ارائه شده ی این شاعر الیگودرزی به عنوان شعر برگزیده انتخاب شده است که از آن جمله می توان به جشنواره های زیر اشاره نمود :
- دومین جشنواره ی شعر طنز محلی که در سال ۱۳۸۱ در همدان برگزار شد.
- چهارمین جشنواره ی سراسری « میلاد سرخ » ، تبریز ۱۳۸۳ ، که به مناسبت میلاد با سعادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) برگزار و شعر ایشان به عنوان شعر برتر انتخاب شد.
- دومین جشنواره منطقه ای شعر طنز « سی قاف » که در اردیبهشت ۱۳۸۳ در خرم آباد برگزار گردید.
- نخستین جشنواره سراسری شعر محلی « نجواهای گمشده » که در اردیبهشت ۱۳۸۴ در شهرستان دره شهر استان ایلام برگزار گردید.
- نخستین جشنواره منطقه ای شعر طنز « لبخنده » که در مهرماه ۱۳۸۷ در شهرستان الیگودرز برگزار شد.
- دومین جشنواره سراسری شعر عشایر در کوهدشت لرستان.
دانشجوی کارشناسی حقوق
باسلام
خداوند بزرگ را سپاس که منطقه بافرهنگ الیگودرز بزرگانی را چون آقای استاد پرویز لونی را در دامان خود پرورانده و ما از آثارش هم اکنون استفاده میکنیم. استاد عزیز بنده و سایر همشهریان به وجود پرمهرت افتخار میکنیم. کتاب مندیش را که به رسم یادبود به بنده هدیه داده ای چون دری گرانبها و کتابخانه دارم و هرچند وقت یکبار میخوانم. پاینده باشی عزیز
مو هنیمم که هنیه تونه خوام
صد کرت بیشتر از تیرک تیام
محمد سرلک بازنشسته آب وفاضلاب الیگودرز