خانه / شاهنامه خوانان الیگودرزی / شاهنامه پژوهان و شاهنامه خوانان الیگودرزی

شاهنامه پژوهان و شاهنامه خوانان الیگودرزی

شاهنامه خوانان الیگودرزی تاثیر بسزایی در انتشار مضامین بلند شاهنامه و همچنین حفظ زبان پارسی داشته اند. 

پیوند دیرین لرها و بویژه ایل بختیاری با شاهنامه، امری است که بر کسی پوشیده نیست. آیین شاهنامه­ خوانی بختیاری­ها از آیین های شناخته شده است.بازنمود انس و الفت بختیاری­ها با شاهنامه در نام­های مردمان بختیاری بسیار دیده و شنیده می­شود.

قوم لر در جغرافیای سختی زندگی و انواع و اقسام خطرات زندگی آنها را تهدید کرده است؛ چالش‌هایی که شخصیت‌های شاهنامه هم با آن روبرو بوده‌اند. همین نیز می‌طلبیده که مردمانی شجاع، جنگجو و استوار باشند. تمامی خصلت‌هایی که در پهلوانان شاهنامه بوده و همین نیز باعث تعلق خاطر مردمان این جغرافیا به شاهنامه شده است.

شاهنامه و شاهنامه خوانان الیگودرزی

تعلق خاطری که باعث شده هر ایلیاتی در سیاه چادر خود در کنار قران، یک شاهنامه داشته باشد. برای انتخاب نام فرزندان به آن تفأل بزند و در موقع قشون کشی و یا حتی نجات افراد شاهنامه بخواند.

سه گانه ی اسطوره ها و پهلوان سیستانی، دهقان زاده، حکیم خوش ذوق و وطن پرست باژی و دلاورمردان شاهنامه خوان و شاهنامه دوست قوم لُر(بختیاری و لرستانی) بر پایداری زبان پارسی تاثیر بسیار داشته اند. برای مشاهده ادامه مطلب بر روی لینک کلیک کنید. شاهنامه، قوم لر و بزرگداشت حکیم فرزانه توس ابوالقاسم فردوسی

حتی برخی از نویسندگان و پزوهشگران به دنبال نشانه هایی بوده اند که جغرافیایی را نیز برای شاهنامه تعریف و تعیین کنند. برخی از این پزوهشگران مناطق کهکیلویه و بویراحمد، مناطق زاگرس میانی و لرستان را در این جغرافیا دسته بندی کرده اند.

این نوع تفکر در میان عامه مردم نیز هوادارانی دارد، تا آنجا که این بیت هوای شترکوه و دشت تیان مراخوشتر آید زکل جهان منتسب به یک شاعر دوران قاجار را به فردوسی بزرگ نسبت داده و مدعی هستند که منظور حضرت فردوسی اشترانکوه و دامنه این کوه بزرگ است.

شاهنامه مربوط به فرهنگ و منش ایرانی است بیشتر نگاه فرهنگی، زندگی، نمادها و نمودهای فرهنگی ایران را تداعی کرده است. وقایع شاهنامه در ایران بزرگ و فرهنگی رخ داده و توسط حکیم توس ابوالقاسم فردوسی به نظمی بلند تبدیل شده است.

نباید نگاه قومی و سیاسی به شاهنامه داشته باشیم چرا که این میراث گرانبها برای تمام مردم جهان و بویژه فارسی زبانان است. در مواجهه با شاهنامه آنچه  مهم است عمل به خاستگاه فرهنگی ایران است.

شاهنامه در الیگودرز و ایل بختیاری

مردم شهرستان الیگودرز در شرق استان لرستان و با سکونت طوابف مختلف بختیاری بویژه چهار لنگ (میوند، زلکی، موگویی، کیان ارثی و محمود صالح) توجه ویژه ای از دیرباز به شاهنامه داشته اند.

احساس نیاز مردم میهمان نواز الیگودرز به الگوبرداری از شاهنامه برای زندگی بهتر سبب گردید که در بین ادیبان و فرهنگیان توجه ویژه ای به شاهنامه و شاهنامه پژوهی شکل بگیرد.

وب سایت روزالیگودرز به منظور مستند کردن میراث بزرگ پیشینیان و متاخرین در حوزه شاهنامه پژوهی و شاهنامه خوانی اقدام به ثبت و جمع آوری زندگی و فعالیت های هنری این عزیزان نموده است.

شاهنامه پزوهان الیگودرزی

استاد دکتر محمود صادقی زاده یکی از  شاهنامه پژوهان صاحب نام و استاد دانشگاه است که سال ها به شاهنامه پزوهی و آموزش شاهنامه مشغول است. کتاب دور فلک یکی از نتایج سال ها شاهنامه پژوهی ایشان است.

دکتر محمود صادقی زاده شاهنامه پزوه

دکتر محمّدعلی اسلامی ندوشن در مورد توجه به فردوسی و شاهنامه در جامعه ایران مطلبی نوشته  و نکات جالبی را مطرح کرده اند. پیشنهاد می کنم مطلب عجم زنده کردم بدین پارسی – تحقیق شاهنامه یا فردوسی را مطالعه فرمایید.

شاهنامه خوانان الیگودرزی

الیگودرز مامن پرورش شاهنامه خوانان صاحب نامی چون استاد زنده یاد حسین صلاحی، ایستاد ابوالقاسم دهقان، استاد اسدالله عابدینی و … می باشد. توجه این بزرگان به همراه سایر شاهنامه خوانان بزرگ سبب ایجاد سبک خاصی در شاهنامه خوانی گردیده است که برخی بزرگان فردوسی شناس آن را سبک الیگودرز نامیده اند.

سبک شاهنامه خوانی الیگودرز

وب سایت روزالیگودرز برای شناساندن و مکتوب کردن میراث شفاهی شاهنامه خوانان الیگودرزی به مردم کشور، اقدام به ثبت زندگینامه آنان نموده است. امید که گامی هرچند کوچک در گسترش فرهنگ ایرانی داشته باشیم.

 

 

منبع:

جغرافیای شاهنامه کجاست؟

 

منوچهر بسحاق  کارشناس ارشد توسعه کسب و کار و فناوری اطلاعات

منوچهر بسحاق

کارشناس ارشد توسعه کسب و کار و فناوری اطلاعات

درباره ی manager roozaligudarz

همچنین ببینید

آوای نامورنامه یا شاهنامة شنیداری

آوای نامورنامه یا شاهنامه شنیداری با خوانش استاد سیدمحمدرضا رضوی

آوای نامورنامه یا شاهنامه شنیداری اثری ماندگار است که با بیانی شیوا توسط سیدمحمدرضا رضوی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.