خانه / یادداشت / ۱۰ تیرماه، جشن تیرگان و روز تیشتر پرشگون باد

۱۰ تیرماه، جشن تیرگان و روز تیشتر پرشگون باد

دهم تیر جشن تیرگان و روز تیشتر(فرشته باران)  پرشگون باد.

برگزاری جشن تیرگان و روز تیشتر 

در جشن تیرگان و روز تیشتر ایرانیان گرد هم می آمدند و با جشن و شادی و لمس طبیعت پروردگار را ستایش می کردند چون معتقد بودند شادی کردن به خودی خود ستایش و شکرگزاری از پروردگار است.

به همین دلیل خود واژه جشن را از ریشه واژه یسن به معنای ستایش و عبادت پروردگار برگزیدند. ایجاد حس باران، صحبت کردن درباره آب و رودها همه ریشه در حس کردن و لمس طبیعت دارد.

زمانی که ما طبیعت را حس میکنیم و خودمان را به آن نزدیک میکنیم و شکرگزاری میکنیم در واقع انرژی عظیم طبیعت به روح و بدن ما منتقل میشود و ما را از بیماری و رخوت رهایی میبخشد.

اغلب بیماران صعب العلاج و شفایافتگان نتیجه نزدیک شدن به طبیعت و شکرگزاری از آن را تجربه کرده اند. این کار تاثیر مستقیم بر تقویت سیستم ایمنی و روح و روان ما میگذارد.
همه جشنهای ایرانی از جمله جشن تیرگان و روز تیشتر بر محوریت یکی از عناصر طبیعت بنا شده اند. محوریت تیرگان عنصر آب است. عنصر زندگی بخش و مایه وجودی همه موجودات جهان.

آب در زندگی انسان و شادی نقش اساسی دارد و ایرانیان به خوبی این را میدانستند. آب نماد روشنایی و خرد و اندیشه است.

نام آب در بسیاری از نام شهرهای ایرانی نشانگر تقدس و اهمیت آن شهر است. به عنوان مثال آپادانان یا آبادان. آپا به معنای نگاهبان آب است. آنها کسانی بودند که از آب مقدس نگاهبانی می کردند.

تلاقی دو رود مقدس و تمدن ساز دجله و فرات در اروند و رود های مقدس کرخه و دز در کارون و ریختن آنها در بهمنشیر و گرد آمدن و تلاقی همه این آبها در جزیره آبادان باعث شده بود که این محل اهمیتی ویژه بیابد و آپادانان نام بگیرد.

الیگودرز دارای جاذبه های طبیعی و فرهنگی بسیار از جمله آبشارهای زیبا، چشمه های جوشان، مناطق سرسبز و مردمی میهمان نواز است. برای آشنایی با جاذبه های الیگودرز این مطلب را مشاهده کنید.  جاذبه های طبیعی الیگودرز

نام شهرهای ابهر، ارومیه، بابل، رشت و… نیز همه بر اساس نام آب است. نامهای رودبار، رودسر، رستمرود، نور، اوزرود، دزفول، رودان، میاندوآب و… نیز بر اساس رود است و نشان میدهد ایرانیان به چه میزان به آب اهمیت می دادند.

پاک نگاه داشتن عناصر اصلی طبیعت نیز از جمله آیینهای ایرانیان بود. هر گونه وارد کردن آلودگی بر آب و باد و آتش و خاک گناه محسوب میشد و نگاهبانی از پاک بودن آب رودها و چشمه ها عبادت بود و جشن آب و باران نیز بر همین اساس برگزار می شد یکی پاک نگاهداشتن آن و دیگری آیین شکرگزاری و درخواست باران بود.

اینها در جشنی خلاصه می شد به نام جشن تیرگان. تیر الهه باران است و روز تیر در ماه تیر جشن تیرگان برگزار می شد.

این جشن بزرگ بر همه سروران و هم اندیشان و ایرانیان در پهنه ایران فرهنگی خجسته و پرشگون باد.

برگزاری جشن تیرگان و روز تیشتر 

برگزاری جشن تیرگان و روز تیشتر 

جشن تیرگان و روز تیشتر از مهمترین جشنهای ایران باستان است که مباحث مهمی شامل آب، محیط زیست، شادی و نزدیکی به طبیعت در آن برجسته است.

تیر همان الهه تیشتر، فرشته باران است که به شکل اسب سپید در اساطیر ایرانی جلوه گر می شود و با اهریمن خشکسالی می جنگد. هر روز در تقویم زرتشتی به نام یک فرشته است و زمانی که نام روز با نام ماه یکی می شود آن روز را جشن میگیرند.

البته این روز در مکانهای مختلف در زمانهای متفاوت برگزار می شود اما همچنان زنده و پرشور برگزار می شود.
در شهرهای فرهان (زلف آباد اراک)، سنگسر، ساری، کرمان، یزد، رینه لاریجان (آمل) و تورنتو کانادا هر سال تیرگان جشن گرفته می شود.

ارمنیان و آشوریان نیز به نام وارداوار و نوسردیل، تیرگان را جشن می گیرند. در گستره ایران فرهنگی ما نشانه های این جشن را می بینیم.

مراسم آب پاشی، خندیدن و شادی، فال کوزه، گرداندن کوزه پر آب توسط دختران و انداختن هدایا در کوزه آب، دستبند تیر و باد ویژه این جشن هستند که همچنان در بسیاری از نواحی ایران فرهنگی به عناوین مختلف اجرا می شوند.

جشن تیرگان و روز تیشتر

اسطوره آرش و جشن تیرگان و روز تیشتر

این روز اساطیری با اسطوره دیگری به نام آرش نیز درآمیخته است، آرش نماد وطن پرستی است که بر فراز دماوند جانش را در تیر مینهد و آن را رها میکند و خود بی جان بر زمین میافتد. الهه وایو (باد) تیر را نگهبانی می کند و تا رود جیحون بر تنه درخت گردو می نشاند و مرز ایران را تعیین میکند.

در این بخش نیز اهمیت پهلوانی و جانفشانی برای وطن با اوج و شکوه قله دماوند می آمیزد.

ای دیو سپید پای دربند
ای گنبد گیتی ای دماوند

کیوان سالمی فیه

کیوان سالمی فیه

جشن سالانه تیرگان و روز تیشتر 

جشن بزرگ تیرگان در رینه که سالهاست برگزار می شد امسال به دلیل کرونا برگزار نشد. سالهای گذشته با حضور بسیاری از شخصیتهای محبوب این جشن برگزار می شد و از همه جای ایران مردم گرد هم می آمدند تا این روز را در کنار مردم تهران و مازندران جشن بگیرند.

مردم عزیزمان دیدار با بسیاری از بزرگان و پیشکسوتان را در این روز تجربه می کردند. میزبان این جشن بزرگ هرسال دانشگاه پیام نور شهر رینه لاریجان است که سال گذشته با حضور بیش از ۸۰۰۰ نفر در سالن ورزشی دانشگاه و فضای باز برگزار شد و ارکستر ملی ایران به رهبری جناب امیرقاسمی برنامه مفصلی اجرا کردند.

جشن تیرگان و روز تیشتر

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تیرگان می توانید مطلب منتشر شده در ویکیپدیا را مطالعه فرمایید. تیرگان در ویکیپدیا

#تیرگان
#دماوند
#آرش

درباره ی manager roozaligudarz

همچنین ببینید

کاربرد هوش مصنوعی در آموزش منتشر شد - روزالیگودرز

کتاب کاربرد هوش مصنوعی در آموزش منتشر شد

کتاب کاربرد هوش مصنوعی در آموزش به قلم مقداد خردمند در ۲۱۸ صفحه و هشت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.